Hoppas alla har haft en skön sommar och ledighet😊 Nu börjar vi värma upp våra jobbhjärnor igen även om det känns som om vi kunde ha kvar lite sommarkänsla till. Här kommer lite uppdateringar om YSDH:

  1. Vad händer i höst?
  2. Tillgång till handledning
  3. Fortbildningsdagar 12-14 mars 2025, Save the date
  4. Gemensam Svensk Audiologisk konferens 2026
  5. Rapport från NAS 2024
  6. Medlemsrekrytering
  1. Vad händer i höst?

Styrelsen kommer under hösten fortsätta arbetet med planering av Fortbildningsdagar 2025 och gemensam Svensk Audiologisk Konferens 2026.  Styrelsen ska träffas för ett fysiskt möte i Skellefteå den 13-14 september, vilket vi ser fram emot😊

Föreningen kommer ha ett digitalt lunchmöte på Teams den 20 september kl 12.00 för alla medlemmar. Det är ett möte utan dagordning där vi tar upp det som känns aktuellt bland medlemmarna i föreningen. Teams-länk skickas ut separat.

  1. Tillgång till handledning

Styrelsen vill börja med att tacka för all respons som inkommit på frågan om tillgång på handledning hos medlemmarna. Det var 18 medlemmar som svarade på frågan och redogjorde för hur det var på era arbetsplatser, vilket innebär att flera YSDH-medlemmar finns redovisade i vår sammanställning. Sammanfattningsvis kan vi se att de flesta av våra medlemmar har tillgång till regelbunden handledning i genomsnitt 3-5 gånger per termin. Många har handledning tillsammans med kuratorer inom syn- och dövblindteam. Det är vanligast att man har en psykolog som handledare och att inriktningen är på KBT och ärendehandledning, även om det finns variationer och undantag från detta. En medlem hade ingen handledning. En medlem hade indragen extern handledning, men regelbunden intern handledning med andra kuratorer inom somatiken. En medlem berättar om halvering av antalet handledningstillfällen från 6 till 3 tillfällen per termin. Ni som inte har tillgång till handledning – använd gärna sammanställningen ovan som ett argument för att handledning ska erbjudas till kuratorer inom hörselvården! Vid behov av bollplank hör av er till mig, ordförande Malin Andersson, om ni vill ha stöd.

  1. Fortbildningsdagar 12-14 mars 2025, Save the Date 😊

Arrangörsgruppen för Fortbildningsdagar i Småland hälsar att vi redan nu ska boka in i våra kalendrar att fortbildningsdagarna 2025 kommer att hållas i Jönköping mellan 12-14 mars. Inbjudning till dagarna kommer att skickas ut i november månad, men redan nu kanske vi ska börja prata med våra respektive chefer om att få delta? Visst saknar vi dessa dagar och visst känns det som om det var ett tag sedan? Arrangörsgruppen hoppas att det är många medlemmar som vill delta och vi tycker att vi fått ihop ett fint program innehållande…..ja det får ni veta i november 😊 Arrangörsgruppen vill även be er att tänka till om det finns något särskilt som ni vill delge varandra under punkten ” rapporter från fältet”.

  1. Gemensam Svensk Audiologisk konferens 2026

Svenska Audiologiska Sällskapet (SAS) samordnar alla yrkesföreningar inom Audiologin i Sverige till en gemensam konferens 2026.  Engagerade parter är: Svenska Audionomföreningen (Svaf), Svensk Medicinsk Audiologiska Förening (SMAF), Svensk Pedagogisk Audiologisk Förening (SPAF), Svensk Teknisk Audiologisk Förening (STAF), Yrkesföreningen för Socionomer för Döva och Hörselskadade (YSDH), Hörselskadades Riksförbund (HRF), Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) och Svenska Audiologiska Sällskapet (SAS).  Vi i YSDH’ styrelse ska snart skriva på ett avtal om att vi vill vara en del av det arrangemanget. Det innebär att YSDH har en representant i styrelsen/organisationskommittén samt en representant i vetenskapliga kommittén. Samtliga medarrangerande föreningar förbinder sig att täcka del av uppkommande kostnader och därmed bidra med deposition (25 000 kr för YSDH’s del). En månad efter konferensbyråns redovisade budgetutfall balanseras respektive förenings deposition mot vinst alternativt förlust. Vid konferensen 2023 tilldelades YSDH en vinst på 11 380kr. Håll utkik på SAS hemsida för kommande information om konferensen 2026. Svenska Audiologiska Sällskapet (sasaudio.se)

  1. Audiologisk dag 2024

SAS bjuder in till gratis Audiologisk dag på förmiddagen den 21 november (digitalt). Se program här: Audiologisk dag 21 nov 2024 – Svenska Audiologiska Sällskapet (sasaudio.se) Utmärkelsen Silverörat ska då delas ut. Har du förslag på någon som vi ska nominera till Silverörat? Hör av dig till YSDH’s styrelse.

  1. Rapport från NAS 2024

Jag (Malin), deltog, som representant för YSDH, vid NAS (Nordiska Audiologiska Sällskapets) konferens 27-29 maj i Örebro, NAS 2024 (mkon.nu) Även våra kollegor och YSDH-medlemmar Maria Södermark och Jaana Juvonen närvarade på konferensen. Föreläsningarna var inriktade på barn och ungdomar. Trots att jag arbetar med målgruppen vuxna var många föreläsningar av stort intresse för mig: fördelar och nackdelar med genetisk testning; cCMV-virusets konsekvenser genom livet samt att skapa goda interventioner genom kunskap om olika kulturer. På NAS årsmöte lyfte jag frågan om det finns några yrkesföreningar för kuratorer inom hörsel i Norden. Svaret är att det troligen inte finns, men jag fick kontaktuppgifter till en kurator i Finland som jag ska kontakta.

  1. Medlemsrekrytering

Har du en kollega som du vill rekrytera som medlem till YSDH? Använd gärna den bifogade informationen (i bilagan) till nya medlemmar när du ska berätta om föreningen. Eller tipsa oss i styrelsen så kan vi maila ut informationen till din kollega som vill veta mer om YSDH och hur man blir medlem hos oss😊

Vänliga sensommar hälsningar från YSDH’s styrelse, via Malin Andersson, ordförande

Kategorier: Pågång

Malin Andersson

Malin Andersson

Kurator på Audiologiska kliniken i Örebro. Arbetar med vuxna patienter. Mina område är bland annat: tinnitus, ljudkänslighet, CI, grav hörselnedsättning.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild