Stort grattis till vår Helena Österholm, kurator för döva och hörselskadade på Fältgruppen i Örebro kommun som idag tilldelades utmärkelsen Silverörat på Audiologisk dag. Vi är så stolta!
Det är Svenska Audiologiska Sällskapet som delar ut Silverörat som består av en silverbrosch i form av ett öra, ett diplom samt ett penningbelopp på 10 000 kr. Medlemsföreningar i SAS får varje år lämna in nomineringar och YSDH nominerade Helena med följande motivering:
Motivering
Inledning:
Helena Österholm har i många år gjort skillnad för hörselskadade och döva ungdomar genom sitt outtröttliga arbete som socionom inom Örebro kommuns socialtjänst. Hon har gjort avtryck i mångas liv. Med sitt accepterande förhållningssätt skapar hon en förtroendeingivande atmosfär samtidigt som hon sätter gränser när det behövs. Helena kan teckenspråk och kan ha direktkommunikation med de ungdomar hon träffar, som har behov av teckenspråk eller tecken som stöd.
Hon har bidragit till att kunskap spridits om döva och hörselskadade och deras behov av stöd och hjälp under ungdomsåren. Hon har varit med och skapat en podd angående ungdomsfrågor och har alltid haft med sig dövas och hörselskadades perspektiv i dessa frågor. Hennes arbete har fokuserat på förebyggande arbete samt öppenvårdsbehandling vid missbruk.
Bakgrund:
Helena har jobbat i över 30 år med att vägleda och stötta döva och hörselskadade ungdomar som flyttar till Örebro och studerar på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade. Helena har jobbat som kurator i öppenvårdsteamet för ungdomar med missbruk och i fältverksamheten med fältassistenterna. Idag heter den verksamheten ”Förebyggande enheten – Fältgruppen”. Helena har genom sitt arbete skapat en trygghetszon för många vilsna unga som tidigt behövt flytta långt från sina föräldrar för att få tillgång till anpassad gymnasieutbildning.
Helena har vidare varit involverad i en rad olika projekt. Hon började 1994 i ett projekt i Örebro kommun som syftade till att utreda behov av fältassistenttjänster samt missbruksbehandling av döva och hörselskadade ungdomar. Projektet resulterade i två fältassistenttjänster och en kuratorstjänst och dessa tjänster blev permanenta 1995.
Helena har också varit delaktig i SPUTNIK – en stödgrupp för ungdomar som växt upp med anhörig med beroendeproblematik. Hennes kompetens medförde att man kunde nå teckenspråkiga barn och ungdomar.
År 2010-2012 var Helena projektledare i Döv- och hörselskadeprojektet på Rällsögården i Kopparberg. Huvudsyftet var att bygga upp god kompetens för att kunna ta emot vuxna döva och personer med hörselnedsättning med missbruksproblematik för vård och behandling.
2018 är Helena med och startar en podd ”Tonårstiden – hur svårt kan det va?” där hon tillsammans med en annan kurator ger stöd till föräldrar, skolpersonal och andra genom att prata om olika ämnen inom tonårssfären. Podden finns även tillgänglig tolkad till teckenspråk.
Helena har alltid genom åren haft ett ungt sinne och hållit sig uppdaterad med det som är aktuellt bland unga människor.
Helena har suttit i styrelsen och varit ordförande för YSDH, Yrkesföreningen Socionomer för Döva och Hörselskadade, och hon är fortfarande aktiv inom föreningen.
Nominering:
YSDH vill nominera Helena Österholm till Silverörat för hennes idoga arbete genom åren med döva och hörselskadade ungdomar från hela landet som gått i skola i Örebro.
0 kommentarer